De Jonge Rembrandt, een schitterende tentoonstelling in de Lakenhal Leiden (tot 9 februari 2020) laat de ontwikkeling van de grootmeester in beeldtaal zien. De etsen van Rembrandt hebben me altijd gefascineerd. De kunst van het weglaten en doordringen tot de essentie met slechts een paar lijnen. Jonge Rembrandt Lakenhal Leiden

In de muziek is die kunst ook aanwezig. Luister naar bijvoorbeeld de strijkkwarten en solo-sonates van onze grote componisten en zie dezelfde krachtige taal aan het werk.

Hetzelfde zeggen met minder. Is dat niet de kunst die we ook in ons leven proberen na te streven? De ontroerende eenvoud van “simpele” lijnen, de orenschijnlijk “eenvoudige” melodie die soms meer kippenvel teweeg brengt dan een overdonderend symfonieorkest.
Luister naar Bach en kijk naar de etsen van Rembrandt en ervaar de superbe indringende schoonheid die dit alles zonder intellectueel gehoogdraaf naar binnenbrengt en je ziel tot spiegel is.

De taal van beeld en klank is vele malen sterker dan het woord en overstijgt alle begrenzingen. Vaak hoor ik muziek in mijn innerlijk oor als ik naar beeldende kunst kijk. Die schoonheid doet alle verdriet, verwarring en strijd met wat we leven noemen voor even vergeten. Het laat je opstijgen in het immense universum van liefde en eenheid.