“Danke Mariss Jansons”
Dat was de titel van het herdenkingsconcert ter ere van Mariss Jansons op 15 januari 2020 in het Gasteig Konzerthaus.
Het Symfonieorkest en Koor van de Bayerische Rundfunk in München eerden hun in december 2019 overleden chef-dirigent. Zijn goede vriend, Maestro Zubin Mehta ging hen voor in Mahler`s 2e “Auferstehungssymphonie”
Als inleiding was er een gesprek met twee orkestleden over hun liefde en respect voor Mariss. Dat was al zeer emotioneel, zo zeer zelfs dat de heren tot tranen toe geroerd waren. Deze persoonlijke ontboezemingen van de orkestleden waren voor mij als een spiegel. In diezelfde 16 jaren dat hij hun chef was heb ik het voorrecht gehad om voor hem als zijn manager zijn zaken bij het Koninklijk Concertgebouworkest te mogen behartigen. Voor een deel van deze jaren was hij chef van beide top orkesten. Ja, ik heb precies dezelfde gedreven, super integere en waarachtige mens mogen meemaken. Zowel in de vele concerten als in de persoonlijke momenten over contracten en details. Details, daar moest ik altijd op voorbereid zijn, dat was zijn natuurlijke habitat.
De uitvoering van de sowieso al intense symfonie No.2 van Mahler was er een die me mijn leven lang zal bijblijven. Orkest, Koor, Solisten Golda Schulz-Sopraan en Gerhild Romberger-Alt onder aanvoering van Zubin Mehta hadden een geladenheid die continue door de volle zaal heen zinderde. Met als aangrijpend sluitstuk het 5e deel Im Tempo des Scherzos-“Aufersteh`n, ja aufersteh`n wirst du” Langsam. Misterioso.
De humanistische woorden, de intens gespeelde en doorleefde muziek werden door alle musici op zéér indringende wijze tot ons gebracht. Ik brak in tranen, zoals velen in de zaal met mij en nadien ook de musici die na een langdurig applaus elkaar in de armen sloten. Er was een gelukzalige lange stilte nadat het laatste akkoord geklonken had, alsof eenieder daarmee het ultieme respect toonde aan de overledene.
De humaniteit die Mariss Jansons zo kenmerkte straalde in alles door deze avond heen. We hoeven niet op Mariss Jansons zijn wederopstanding te wachten. Luister naar een van de véle opnamen en zijn ziel zal aanwezig zijn.
Mariss bedankt voor wat je ook mij gegeven hebt. Ik zal je met trots en vriendschap de rest van mijn leven meedragen.
De opname van 15 januari 2020 is op te roepen via www.br-klassik.de